20 април 2011 г.

Чистота по английски

Тъй като в университета има много международни студенти, възможно е така и да не се случи да имате съприкосновение с англичани. Но ако решите да живеете с такива, я от любопитство, я от принуда (ако живеете в общежитието е почти сигурно, че ще се случи), бъдете предупредени за чистоплътността на туземците.

Това, което прави впечатление на всички — сякаш единствено американците не се впечатляват особено — е начинът на миене на чинии. Стъпките са следните:

1. Напълнете мивката с вода; не забравяйте, че имате отделни кранчета за топла и студена — въпреки че топлата не е задължително да работи във всяка къща.
2. Добавете една супена лъжица веро; разбъркайте с ръка, за да се получи пяна.
3. Вземете някоя от мръсните чинии — наоколо би трябвало да е пълно с такива.
4. Потопете чинията във водата и я извадете. Ако има някое по-голямо петно мръсотия, можете да си послужите с гъбичката, след което потапяте и вадите отново.
5. Ако подлежащото на миене са прибори — хващате една шепа и третирате като чиния.
6. Измитите съдове и прибори оставяте да изсъхнат. Стичащата се по тях пяна доказва, че са чисти.
7. Повтаряте стъпки 3-6 докато пяната свърши. Добавяте още една супена лъжица веро и продължавате да миете докато вече няма мръсни кухненски пособия в полезрението ви.
8. Вземате гъбичката, с която сте потърквали чиниите, и, топейки я във водата, почиствате плотовете и масата.

Разбира се, това е процедурата, която се следва и в заведенията. Мръсните чаши правят впечатление само първите няколко месеца.

Хигиенните им привички не се ограничават до кухнята. Сред крилатите фрази, които съм чувал, са "Дънки не се перат", "Слънцето и чистият въздух убиват микробите" и "What? You just had a shower yesterday!".

1 коментар: