24 април 2011 г.

Изпитите

Изпитите се провеждат на края на годината, по време на летния семестър. Съставляват между 50% и 70% от годишната оценка по предмета. Като цяло това е единственото време през учебната година, когато съм натоварен и имам да уча сериозно.

Обикновено има по един изпит за всеки предмет, т.е. общо 6 (третата година дипломната работа се води като отделен предмет, така че изпитите са 5). На изпита обикновено се дават по 6 въпроса, от които трябва да се отговорят 3. Времетраенето е 2 часа за изпитите през първите две години и 3 часа — за тези през третата година. Самите въпроси рядко са конкретни, така че има какво да се пише по тях; очакваната дължина на отговора е поне две страници. В отговора трябва да се споменава откъде сте научили информацията, която сте написали (трябва да са referenced). Освен това, трябва да сте уведомени за последните събития от индустрията, тъй като често въпросите са свързани с тях. Оценяването е вътрешно и външно.

Някои даскали подсказват малко какво ще се падне на техните въпроси от изпита. Особено добронамерен е единият от основните ни лектори (преподава ни и трите години), който се води нещо като класен. Преди три години по време на преговорната лекция, искайки да покаже предногодишния изпит, "по погрешка" е отворил файла с изпита за 2009. Разбира се, има и такива, които не помагат по никакъв начин, даже объркват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар