26 април 2011 г.

Go (South)West

Плимут е най-големият град (но не и столица) на графство Девън. Това се води една от най-бедните области в Англия и като цяло югозападната част на страната е икономически изостанала. Това може да се види дори от самия град — въпреки че е бил изравнен със земята от немците по време на Втората световна и са имали възможност да го престроят изцяло, Плимут е град с тесни улички и грозновати еднообразни къщурки. Единствената по-забележителна сграда е Роланд Левински, помещаваща факултета по изкуства към университета.

Туземците масово пушат и като цяло изглеждат потиснати. Безработицата е голяма — тъй като основният поминък е туризмът, работа има само лятото. Важно последствие е, че намирането на почасова работа през учебната година е трудно, докато през летните месеци е обратното.

Това е ако говорим за нормална работа. Иначе около Плимут има разни фабрики, експлоатиращи труда на нелегални работници (кюрди, араби, сомалийци), както и на легални, но незнаещи английски (поляци, латвийци, румънци). Условията на работа не са добри, но има и предимства — смените (осемчасови) са когато и колкото поискаш, като плащат (към 40 паунда) на ръка няколко дена след като смяната е взета. Бях пробвал в една такава фабрика в началото на втората си година. Втора смяна не взех, работата беше тежка. Но е добре да се знае, че има и такава възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар